Tarta ze szpinakiem bezglutenowa
Przepis szybki, prosty i bezglutenowy na tartę ze szpinakiem
Ciasto:
– 400g mąki bezglutenowej (50:50 ryżowej i gryczanej)
– 2 jajka
– zimne masło 300g
– sól
Farsz:
– 0,5kg szpinaku
– 3 jajka
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– gałka muszkatołowa, pieprz, sól
– śmietana 18%
Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki. Po godzinie rozwałkować, ułożyć w formie i nakłuć widelcem. Podpiec 15 min w 180 st.
Zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać czosnek, na końcu szpinak. Dusić do odparowania wody. Zalać śmietaną i zagotować. Na koniec można dorzucić fetę lub żółty ser. Doprawić i wbić rozmącone jajka. Nałożyć farsz na podpieczone ciasto i piec jeszcze przez ok. 30min.
SMACZNEGO